'>

hækletbluse med brede ribkanter

Endelig er det blevet rigtig forår, solen varmer dejligt, og man får lyst til nyt, let og luftigt forårstøj i friske og lyse farver, som matcher den nye sæson.

Denne skønne og lette forårstrøje, er hæklet i Drops Belle, som er et let og luftigt garn, med et smukt skær. Det findes i en række smukke melerede og rustikke lyse farver, som passer rigtig godt til forår og sommer sæsonen. Farven jeg har brugt til denne trøje hedder mælkebøtte, men farven er nu mere guld eller honningfarvet efter min mening.

Modellen på denne  trøje er meget enkel, og velegnet til nybegyndere, eller folk der bare har lyst til hurtigt og nemt projekt, der ikke er alt for udfordrende. Selve blusen hækles i ét stykke, og ærmerne hækles for sig, og syes på til sidst.

Denne opskrift er en str. 38. Modellen er dog bred og kan også bruges til str. 40.

Ønsker du opskriften i andre størrelser. Skal du blot finde frem til din hæklefasthed. Det antal masker, som du har på 10 cm. kan du derefter gange op med, til du har det ønskede antal centimeter i bredden.

Find materialerne til denne opskrift i materialelisten nedenfor.

Mål:

Længe = 55,5 cm.

Bredde = 56 cm.

Ærmelængde = 38,5 cm.

Materialer:

11 nøgler Drops Belle

Hæklenål 4, 5 mm.

Stoppenål

Maskemarkører

Wonderclips

Saks

Hæklefasthed:

14,5 masker og 11 rækker = 10 x 10 cm.

Forkortelser:

Lm = Luftmasker

Fm = Fastmasker

Hstgm = Halve stangmasker

Km = Kædemasker

Opskrift:

 1. Start med at lave ribkanten til dit forstykke. Slå 17 luftmasker løst op. Fm i anden maske fra nålen og hele rækken hen. Lm og vend. Der skal være i alt 16 masker i rækken.
 2. Begynd næste række. Fm i bagerste løkke af de første 15 masker Fm i hele masken i den sidste maske i rækken. Lm og vend.
 3. Gentag punkt 2 til du har i alt 80 rækker.
 4. Du skal nu igang med at lave selve blusen. Vend din ribkant så den ligger vandret, og fortsæt nu arbejdet, ved at arbejde ned i hver række af din  ribkant. Hstgm i hver af dine 80 rækker, så du har en række på i alt 80 masker.
 5. Hstgm i alt 52 rækker. Hver række afsluttes med en luftmaske, hvorefter arbejdet vendes, og der arbejdes på den modsatte side.
 6. Du skal nu forme halshullet. Hstgm 22 masker. Lav 36 løse luftmasker. Spring 36 masker over (marker evt. med maskemarkører, når du har talt maskerne). Hstgm de sidste 22 masker.
 7. Fortsæt næste række med Hstgm hele rækken. Du arbejder nu på bagstykket af din bluse, og du skal her have i alt 54 rækker Hstgm.
 8. Du skal nu lave ribkanten på bagstykket. Lav 17 Lm ud fra kanten af arbejdet. Fm i anden maske fra nålen og hele rækken hen. Fastgør ribkanten til kanten med 1 kædemaske ned i de 2 næste masker i kanten.  Drej arbejdet, og fortsæt med fastmasker på den anden side. Arbejd kun ned i de bagerste løkker i rækken. Fortsæt hele række hen. Se instruktionsvideo 
 9. Du skal nu lave Ærmerne til din bluse. Start med at lave ribkanten til dit forstykke. Slå 15 luftmasker løst op. Fm i anden maske fra nålen og hele rækken hen. Lm og vend. Der skal være i alt 14 masker i rækken.
 10. Begynd næste række. Fm i bagerste løkke af de første 13 masker. Fm i hele masken i sidste maske i rækken. Lm og vend.
 11. Gentag punkt 10 til du har i alt 40 rækker.
 12. Du skal nu lave selve ærmet. Vend din ribkant så den ligger vandret, og fortsæt nu arbejdet, ved at arbejde ned i hver række af din ribkant. Hstgm i hver af dine 40 rækker, så du har en række på i alt 40 masker.
 13. Hstgm de næste 5 rækker. Lav en udtagning i første og sidste maske i række 6, ved af lave 2 Hsgtm i samme maske.
 14. Fortsæt på samme måde som punkt 13 i de følgende rækker. Du skal have i alt 34 rækker Hstgm. Og der laves en udtagning i første og sidste maske i hver 6. række.
 15. Luk af til slut og lav andet ærme på nøjagtigt samme måde.
 16. Du er nu klar til at montere dit arbejde. Det anbefales af bruge dobbelt sytråd i en matchene farve. Arbejdet monteres med madrassting.
 17. Fold blusen på midten, for at finde midten af skulderen, og fastgør midten af ærmet præcist imod denne. Fold stykket ud på et bord med bagsiden opad, og sy ærmt fast.
 18.  Gentag processen med det andet ærme.
 19. Sy til sidst blusen sammen i siderne, samt ærmerne ud i et.
 20. Blusen er nu færdigmonteret, og du kan nu vælge at give halskanten en pæn finnish ved at lave kædemasker hele vejen rundt.

Blogindlægget indeholder affilierede links.

Forfatter

13 Comments

 1. Hej.
  Er det hæklenål størrelse 4 eller 4,5? Den linker nemlig til størrelse 4. Men nu er jeg begyndt på ribkanten med 4, og den virker til måske at blive lidt kort? 🙂
  VH Ida

 2. Hej! Mon du har en video, der viser, HVOR man skal hækle ned, når man vender ribkanten og skal i gang med stangmaskerne? Jeg har svært ved at gennemskue, hvor maskerne er. På samme måde når jeg hækler din kyse eller cardigan og skal lave fastmasker eller kædemasker rundt i kanten. På forhånd mega mange tak!

  Bedømmelse: 5
 3. Hej Marie
  Tak for dine altid fine opskrifter. Jeg er kæmpe fan. Jeg kan dog ikke regne ud hvordan jeg tæller rækkerne i ribkanten. Er det for hver hele række der laves, eller “kun” der hvor selve ribkanten “buler” ud. (Jeg ved desværre ikke hvordan jeg bedre kan forklare det. Hvor lang skal ribkanten være inden jeg begynder på selve trøjen?
  Mvh Michelle

  • Jeg Michelle,
   Tak for din kommentar. Når jeg skriver hver række, så mener jeg altid hver række, ligegyldigt hvordan rækken ser ud, om den vender indad eller udad.

 4. Hej Marie.
  Jeg er i gang med denne flotte trøje. Jeg er nybegynder så det er et perfekt projekt, men nu er jeg alligevel blevet i tvivl: på ærmerne skal der være 34 rækker og der er jeg næsten, men det ser meget kort ud! Er en “række” både fem og tilbage eller blot frem? Håber du forstår spørgsmålet Dbh Berit

  • èn række er kun frem. Blusen hat trekvart ærmer. Men du kan jo lave dem så lange du vil:-)

 5. Hej Marie!
  Jeg har hæklet denne bluse for et (langt) stykke tid siden og kan dårligt huske fremgangsmåden. Derforhar jeg et par spørgsmål? Skal jeg tælle rækkerne fra pkt. 2 i din opskrift eller skal første række med fastmasker med i optællingen? Når jeg starter med halvstangmaskerne til selve blusen, siger din opskrift 1 luftmaske til at vende arbejdet, andre opskrifter jeg har set arbejder med 2 luftmasker til at vende et arbejde, når det handler om hstm og jeg jeg vil bare have bekræftet det er 1 luftmaske?.
  Det er en god opskrift og resultatet er en lækker bluse, tak for det.
  BH
  Mette

  • Hej Mette,
   Alle rækker med masker, undtagen luftmasker, tæller som rækker. Om du vil vende med 1 eller 2 luftmasker er helt op til dine egne præferencer. Jeg selv foretrækker at lave kun en enkelt vendemaske.
   Mvh. Marie

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.